Er zijn verschillende opties, waaronder thuis opladen via een stopcontact, openbare laadstations, werklaadpunten en laadstations bij winkelcentra en andere openbare locaties. Het hangt af van je persoonlijke behoeften en de beschikbaarheid van laadinfrastructuur in jouw omgeving.

pijltje   Thuisladen

Je kan ervoor kiezen om te laden via een stopcontact of via een thuislaadstation. Een thuislaadstation komt met of zonder kabel. Bij een station met kabel zul je moeten kiezen tussen type 1 of type 2 connector, afhankelijk van het model van de wagen. Heeft het station geen kabel, zul je een kabel apart moeten bijkopen. Deze kabel kun je dan trouwens ook gebruiken aan publieke laadpalen. De meeste thuislaadstations werken op een éénfasige wisselstroom, bij 16A of 32A en gaan tot een vermogen van 3,7 kW of 7,4 kW.  Met het stopcontact laad je ongeveer 10km rijbereik per uur. Met een thuislaadstation kan je afhankelijk van het geïnstalleerde vermogen de laadsnelheid verdrievoudigen. Een nacht laden levert u op die manier een rijbereik van een goede 100km (2.3kW x 10h = 23kW).
 

Hoeveel kost het opladen?

pijltje   Laden via een laadpaal

Hebt u noodzaak aan een groter rijbereik of wilt u de gerustheid en comfort van ‘een volle tank’? Plaats dan een laadstation, laadpaal of wallbox. Dit wordt direct aangesloten op uw elektrische schakelkast en levert zonder aanpassing van uw elektriciteit reeds een veel groter laadvermogen. Het stopcontact is niet meer de belemmerende factor (3.7kW x 10h = 37kW of 185km). Hebt u nood aan de snelste oplossing voor thuisladen? Laat dan uw elektrisch systeem aanpassen naar 3-fasen aansluiting (3x220V). Op die manier zijn laadsnelheden van 11kWh mogelijk die in een nacht laden dus 110kW elektriciteit opleveren. Dit maakt dagelijks de maximum actieradius van de wagen mogelijk. Weet ook dat de investering in een laadinfrastructuur u ook fiscale voordelen oplevert.
 

Hoeveel kost het opladen?

Interessant om weten...

Als particulier kan u kosteloos een publieke laadpaal in uw woonomgeving aanvragen. De voorwaarden zijn dat u geen eigen garage of oprit met oplaadmogelijkheden bezit, er nog geen publiek laadstation in een straal van 500 meter rond uw woning aanwezig is en in het geval van de aankoop van een 100% elektrisch voertuig.

pijltje   Laden buitenshuis

Buitenshuis laden werkt met laadpalen waarbij het laden start na activatie met een pasje of een app. Zo is altijd duidelijk wie er laadt en dus ook dient af te rekenen. Hiervoor neemt u een abonnement die u op heden toegang verschaft tot duizenden laadpalen in Europa. In een groot tempo komen er voortdurend laadpalen bij. Waar er geladen kan worden, ziet u op het navigatiesysteem van de wagen of de app van de aanbieder. De snelheid waarmee dat laden gebeurt, is veel groter dan bij thuissystemen. Wat om de laad- en wachttijd te beperken ook nodig is. De evoluties om de laadtijd nog in te korten, zijn volop aan de gang. Momenteel zijn er steeds meer 22kWh-laadsystemen, aan bijvoorbeeld supermarkten, zodat uw auto laden geen verloren tijd meer is. Nog sneller laden met gelijkstroomtechnologie maakt zijn intrede.
 

Hoeveel kost het opladen?

laadstation

Elektrisch laden voor een rijhuis zonder garage?

U wilt een elektrische of hybride wagen kopen, maar woont in een rijhuis zonder garage. Kan dat? Dat kan zeker. In het geval van een 100% elektrische wagen, plaatst u best een laadpunt of wallbox (muurbevestigd) om voldoende te kunnen laden in 1 nacht.

Meer info

Geen mogelijkheid voor een laadpunt of wallbox?

In het geval van een hybride wagen is een wallbox zeker geen noodzaak om tegen de morgen over een volle batterij te beschikken. Als u een 100% elektrische wagen overweegt, dan gaat de afwezigheid van een wallbox u beperkingen opleveren in autonomie.

Meer info

wallbox

Waar moet ik rekening mee houden als ik kies voor een thuislaadpunt?

 

1   Kies het juiste laadniveau:

Overweeg het niveau van opladen dat het beste bij je behoeften past: L1 (standaard huishoudelijk stopcontact), L2 (laadstation voor thuis) of L3 (snel laden).
 

2   Installeer een laadstation (Wallbox):

Voor L2-laden heb je mogelijk een elektricien nodig om een laadstation te installeren dat is aangesloten op een speciale stroomkring.
 

3   Overweeg de locatie:

Plaats je laadstation op een handige, beschermde locatie dicht bij je parkeerplaats.
 

4   Laadkosten en tarieven:

Controleer de elektriciteitskosten en tarieven in jouw regio, en zoek naar speciale oplaadtarieven.

5   Opladen tijdens daluren:

Profiteer van dalurentarieven om kosten te besparen.
 

6   Onderhoud en veiligheid:

Zorg ervoor dat je laadstation goed wordt onderhouden en veilig is.
 

7   Overweeg de accucapaciteit:

Pas het laadniveau aan je dagelijkse behoeften aan en overweeg niet altijd tot 100% op te laden voor een langere batterijlevensduur.
 

8   Het type stekker:

Kies een laadstation dat compatibel is met jouw elektrische auto's stekker.

Wat is een snellader?

Een snellader is een type laadstation voor elektrische voertuigen (EV's) dat is ontworpen om de batterij van een elektrisch voertuig veel sneller op te laden dan traditionele laadstations. Ze leveren een hoog vermogen en kunnen de batterij van 0% tot 80% opladen in ongeveer 20-30 minuten. Snelladers gebruiken gelijkstroom (DC) en zijn ideaal voor langeafstandsreizen, omdat ze vaak te vinden zijn langs snelwegen en op strategische locaties. Het is echter raadzaam om niet te vaak van snelladers gebruik te maken, omdat dit de batterijduur kan beïnvloeden.

supercharger

Wat is een boordlader?

Een boordlader, ook wel bekend als een boordlader of onboard charger, is een onderdeel van een elektrisch voertuig dat verantwoordelijk is voor het omzetten van wisselstroom (AC) naar gelijkstroom (DC) om de batterij van het voertuig op te laden. De boordlader is geïntegreerd in het voertuig zelf en zorgt ervoor dat de batterij kan worden opgeladen via externe laadstations of stopcontacten.


De boordlader heeft verschillende functies, waaronder:

 • Omvormen van AC naar DC: De meeste elektrische voertuigen gebruiken gelijkstroom (DC) om hun batterijen op te laden. Aangezien de meeste elektriciteit uit het stopcontact thuis en openbare laadstations wisselstroom (AC) is, zet de boordlader deze wisselstroom om in de vereiste gelijkstroom om de batterij op te laden.
   
 • Beheer van laadsnelheid: De boordlader kan de laadsnelheid regelen, afhankelijk van de beschikbare stroombron. Hierdoor kan de boordlader bijvoorbeeld snel laden bij een snellaadstation en langzamer laden via een gewoon stopcontact thuis.
   
 • Veiligheidsfuncties: Boordladers bevatten vaak veiligheidsfuncties om oververhitting, overladen en andere potentiële problemen met het opladen van de batterij te voorkomen.

De capaciteit en efficiëntie van de boordlader kunnen variëren afhankelijk van het merk en model van het elektrische voertuig. Het is belangrijk te weten dat de boordlader in combinatie met het laadstation de snelheid van het opladen bepaalt.

supercharger

Hoe werkt laden?

Elektrisch opladen is verrassend eenvoudig. De auto heeft een speciale aansluiting waar je de laadkabel op aansluit. Tijdens het opladen is er een veiligheidssysteem dat voorkomt dat de kabel per ongeluk wordt losgekoppeld. Als je wilt, kun je de laadstatus van de auto volgen via een app op je smartphone.

Al jouw vragen over laden vind je hier.
 

Meer info

laden
EDI

EDI laadstations

Top Motors kan u dankzij EDI (Electric by D’Ieteren) een compleet ecosysteem van laadoplossingen voorstellen, aangepast aan de technische kenmerken van alle elektrische en plug-in hybride voertuigen: laadstations voor bij u thuis of op het werk en laadpassen waarmee u toegang krijgt tot meer dan 450 000 publieke laadpunten. EDI zorgt via Top Motors voor de home-check, de installatie, het onderhoud en een handige EDI Charging app. Dus ook wie kiest voor elektrische mobiliteit, wordt compleet ontzorgd bij Top Motors.

Wat is EDI

Ontdek onze laadstations

connected cable
Connected Cable
 • Geschikt voor alle type (PH)EV
 • Monofasig en driefasig
 • Modulair vermogen tot 22 kW
 • Cable is verkrijgbaar in 5 meter, 7,5 meter en 10 meter lengte
 • Split billing
 • Zonder RFID controle
 • Schuko-aansluiting (16A en 32A industriële stekker mogelijk)

Kabel vanaf €1299

enkel geconnecteerd
Intelligent geconnecteerd laadstation
 • Geschikt voor alle type (PH)EV
 • Monofasig en driefasig
 • Modulair vermogen tot 22 kW
 • Beschikbaar met of zonder vaste laadkabel (stekker)
 • Zowel muur- als paalmontage mogelijk
 • Intelligent laadstation met toegang tot het EDI platform voor een compleet beheer van uw laadpunt(en) en laadpass(en)
 • Split billing

Laadstation vanaf €1 075* + installatie

dubbel geconnecteerd
Intelligent geconnecteerd laadstation met 2 stek
 • Geschikt voor alle type (PH)EV
 • Monofasig en driefasig
 • Modulair vermogen tot 2 x 22 kW
 • Dubbele stekker om 2 wagens gelijktijdig te kunnen opladen
 • Zowel muur- als paalmontage mogelijk
 • Intelligent laadstation met toegang tot het EDI platform voor een compleet beheer van uw laadpunt(en) en laadpass(en) 
 • Split billing

Laadstation vanaf €2 945* + installatie

Handige apps voor onderweg

EDI app

Dankzij de gratis EDI-app vindt u snel en efficiënt de beschikbare laadstations terug. Superhandig voor (snel)laden onderweg of op locatie!

1.   Laadsessies volgen in real time
2.   Follow-up van de kosten van elke laadsessie
3.   Zoekfunctie met kaart
4.   Beschikbaarheid laadstations

Met de EDI-laadpassen krijgt u toegang tot een van de grootste laadpuntennetwerken in Europa. U betaalt enkel de laadbeurten. De prijzen van de laadbeurten worden door de Charge Point Operator (CPO) bepaald. EDI voegt daar slechts een kleine administratieve kost aan toe voor de dienstverlening. Er zijn dus geen abonnementskosten.

Vraag uw laadpas aan

edi

Chargemap-app

Chargemap is een platform voor bestuurders van elektrische auto's waarop ze informatie kunnen delen over laadstations, zodat het makkelijker wordt om een elektrische auto op te laden. Dankzij de beoordelingen van meer dan 1,5 miljoen andere elektrische rijders ben je er altijd zeker van dat de informatie over de laadpalen betrouwbaar is.

Wist je dat...

... Je via de app een filter kunt aanduiden waardoor u enkel gratis laadpalen te zien krijgt?

Sommige openbare laadstations bieden gratis laadpalen aan voor gebruikers. Het is heel eenvoudig om ze te localiseren. Je hoeft alleen maar het filter 'Alleen gratis laadstations' aan te vinken.

chargemap

Wat zijn de voordelen van elektrisch rijden?

Ontdek de talloze voordelen van elektrische mobiliteit die niet alleen goed zijn voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee en rijervaring. Van lagere operationele kosten tot verminderde uitstoot en innovatieve technologieën, leer waarom steeds meer automobilisten wereldwijd de overstap maken naar elektrische voertuigen en hoe ook jij kunt profiteren van deze groene revolutie op wielen.
 

Voordelen elektrisch rijden

Gerelateerde video's

Hoe kan ik snel laden?Kan de kabel plots loskomen?

Gerelateerde vragen

Kan iedereen vandaag elektrisch rijden?
Koop ik beter een elektrisch voertuig of hybride?
Werking tankkaart voor elektrische bedrijfswagen?
Uw vraag niet gevonden?

Wenst u nog meer informatie

Onze vestigingen

Volkswagen

Top Motors Kortrijk Volkswagen

t Hoge 10, 8500 KORTRIJK

Top Motors Kruisem Volkswagen

Hoogstraat 12, 9770 Kruishoutem

Top Motors Oudenaarde Volkswagen

Westerring 31, 9700 Oudenaarde

Top Motors Tielt - Volkswagen

Lammersakker 17, 8700 Tielt

Top Motors Waregem Volkswagen

Vijfseweg 10, 8790 Waregem

Top Motors Wevelgem Volkswagen

Kortrijkstraat 349, 8560 Wevelgem

Audi

Top Motors Oudenaarde Audi

Westerring 31, 9700 Oudenaarde

Top Motors Roeselare Audi

Topweg 1, 8800 Roeselare

Top Motors Tielt - Audi

Lammersakker 17, 8700 Tielt

Top Motors Waregem Audi

Vijfseweg 10, 8790 Waregem

Top Motors Wevelgem Audi

Kortrijkstraat 506, 8560 Wevelgem

SEAT

Top Motors Roeselare SEAT

Topweg 1, 8800 Roeselare

Top Motors Wevelgem SEAT

Kortrijkstraat 349, 8560 Wevelgem

CUPRA

Top Motors Roeselare CUPRA

Topweg 1, 8800 Roeselare

Top Motors Wevelgem CUPRA

Kortrijkstraat 347, 8560 Wevelgem

Škoda

Top Motors Kruisem Škoda

Hoogstraat 14, 9770 Kruishoutem

Top Motors Roeselare ŠKODA

Topweg 1, 8800 Roeselare

Top Motors Wevelgem ŠKODA

Kortrijkstraat 349, 8560 Wevelgem