laden in europa

Alles wat u moet weten over
elektrische auto's opladen in Europa.

De actieradius van moderne elektrische auto's blijft elk jaar toenemen, waardoor verre bestemmingen steeds toegankelijker worden. Helaas is de infrastructuur voor laadpalen in het buitenland nog niet zo uitgebreid als in België. Het is niet gegarandeerd dat u in elke buurt of langs elke snelweg laadpalen vindt, en ook uw laadpas werkt mogelijk niet overal. Als u van plan bent met de elektrische wagen door Europa te reizen, is een goede voorbereiding the key. We hebben alles wat u moet weten over het opladen van uw elektrische auto onderweg voor u op een rij gezet. Van de verschillende soorten laadstations en laadpassen tot praktische tips, zodat u zorgeloos van uw vakantie kunt genieten en uw reis door Europa soepel kunt laten verlopen.

Op vakantie met een EV?
Hier zijn onze tips voor u!

 

Lees meer

op vakantie met de elektrische auto

La(n)den in Europa

Duitsland

Duitsland heeft een goed netwerk van snelladers, vooral langs populaire routes naar het zuiden en in steden als Bremen, Hamburg, Stuttgart, Berlijn en München. Het zuiden is het best voorzien, terwijl Centraal- en Oost-Duitsland minder goed bedeeld zijn. Grote aanbieders van snelladers zijn EnBW, ARAL, EWE, Ionity, Virta, Allego, en Fastned.

In Duitsland zijn publieke laadpunten minder aanwezig, vooral in woonwijken. Ongeveer 70% van de publieke laadpalen is verbonden via Ladenetz en te vinden bij publieke plekken zoals overheidsgebouwen, ziekenhuizen en winkelcentra. Soms zijn deze laadpalen gratis en heb je geen laadpas nodig.

Let op de openingstijden en bezettingsgraad van snelladers. Gebruik apps zoals Chargemap, Plugsurfing en NewMotion om laadpunten gemakkelijker te vinden. De laadpas van Maingau is handig voor veel netwerken. De laadtarieven van Duitsland zijn hoger dan in België en er kunnen extra kosten zijn zoals start- en blokkeertarieven. Tesla-superchargers zijn vaak ook beschikbaar voor andere elektrische auto's, check de Tesla-app om zeker te zijn.

Laden in Duitsland

Frankrijk

Het Franse laadnetwerk is de afgelopen jaren flink uitgebreid, maar u moet op sommige plekken uw resterende actieradius goed in de gaten houden. Met uw eigen laadpas in combinatie met de Franse laadpassen van Freshmile, Izivia of Fulli krijgt u toegang tot ruim 95% van de Franse laadpunten.

Aanbieders zoals IONITY, Allego en Fastned hebben veel snellaadstations in Frankrijk en blijven uitbreiden. Langs snelwegen zijn alle soorten stekkers beschikbaar, dus u kunt altijd laden, of u nu een Nissan Leaf of VW ID.5 hebt. Tesla heeft ook enkele Superchargers geopend voor niet-Tesla’s, mits u de Tesla-app gebruikt.

Let wel op bepaalde trajecten, zoals tussen Luxemburg en Dijon, waar laadpunten schaars kunnen zijn. In Noord-Frankrijk kunnen er wachtrijen zijn bij snellaadstations, vooral langs de Route du Soleil.

Langs de hoofdroutes zijn er genoeg snellaadstations om comfortabel naar de Spaanse grens te rijden. De regio Bourgogne/Auvergne heeft nu ook meer laadstations. Tussen Nancy en Dijon zijn er minder laadpunten, maar het AVIA laadstation aan de A31 biedt een goed alternatief voor het drukke IONITY station bij Langres.

Supermarkten zoals e.Leclerc en Carrefour bieden ook laadpunten aan.

Laden in Frankrijk

Engeland

In Engeland zijn veel laadpalen en snelladers, maar tweederde kan alleen geactiveerd worden met een bankkaart of creditcard, en verschijnen niet in alle laadapps. De app Zap-Map biedt een goed overzicht van laadpalen en hun beschikbaarheid. Roaming met buitenlandse laadpassen, zoals Octopus Electroverse, is verbeterd. Reguliere laadpunten hebben type 2-aansluitingen, maar ongeveer de helft heeft een vermogen van 7,4 kW, wat voor veel moderne auto's minder gunstig is.

Er zijn honderden snelladers van 50 kW of hoger, maar snelladers van 100 kW+ zijn vooral rond Londen te vinden. Het snellaadnetwerk van Ionity groeit overigens snel met meerdere nieuwe stations. De belangrijkste netwerken zijn Instavolt, BP Pulse/Polar, Geniepoint en Osprey. Voor Tesla-rijders zijn er veel superchargers beschikbaar, maar ze staan niet allemaal open voor andere merken. Check de Tesla-app voor details.

Neem geschikte laadpassen, een creditcard mee, en installeer relevante apps zoals Zap-Map. Bij gebruik van een Brits stopcontact, investeer in een passende thuislader en overleg met de eigenaar. Met deze voorbereiding kunt u goed reizen met uw elektrische auto in het Verenigd Koninkrijk.

laden in Engeland

Italië

In Italië vindt u bijna in elk dorpje een reguliere laadpaal. Grote steden lopen echter relatief vaak achter qua aantallen laadpalen per inwoner. Het gebied ten oosten van Napels is nog een kleine laadwoestijn, de rest van Italië is redelijk goed voorzien, vooral langs de 1.850 km kustlijn van het vasteland.

Wilt u niet voor verrassingen komen te staan, dan kan het handig zijn om een Italiaanse laadpas mee te nemen die op álle Italiaanse netwerken wordt geaccepteerd. Dit zijn onder meer de laadpassen van Nextcharge (een prepaidkaart) of Be Charge (€10).

ENEL is de grootste aanbieder van laadpalen en passen in Italië. Bij snelladers van ENEL worden internationale laadpassen soms geweigerd, dus zorg dat u altijd een ENEL-X-laadpas bij u hebt of download hun app, 'Juicepass'. Dit biedt toegang tot alle laadpunten, waarbij de betaling verloopt via Paypal of een debit-/creditcard. Het is sowieso verstandig meerdere apps te downloaden voor het geval u ze nodig hebt, zoals Shell Recharge of Plugsurfing.

Langs de grote tolwegen zijn enkele laadpleinen aangelegd, zoals dat bij het Plessi Museum aan de A22 vlak na de Brennerpas. Hier vindt u naast de Tesla-superchargers ook meerdere snelladers met alle soorten aansluitingen voor alle soorten elektrische auto’s. Naast dat het een mooie service is in de bergen, zijn deze laadpunten ook helemaal gratis te gebruiken.

Laden in Italië

Spanje

Hoewel de energiebedrijven plannen hebben voor duizenden nieuwe laadpalen, heeft Spanje momenteel slechts tienduizend laadpunten op zo'n drieduizend locaties. Onderweg zijn er genoeg snelladers met een laadsnelheid van 50 kW of meer, maar u kunt niet overal terecht: ongeveer 30 procent van alle laadpalen is als publiek laadpunt ingericht. Langs de kustlijnen vindt u de meeste reguliere laadpunten. In het binnenland staan de laadpunten voornamelijk in en om de hoofdstad Madrid. Ionity heeft vijftien operationele stations met nog meer in aanbouw, maar afstanden tussen laadpunten kunnen groot zijn, vooral in het binnenland.

Bestuurders van elektrische auto's kunnen in Spanje ook terecht bij sommige Tesla superchargers. Check voorafgaand aan de reis wel in de Tesla-app of de superchargers op uw route ook opengesteld zijn voor niet-Tesla's, want dat is niet altijd het geval.

Het probleem van te weinig oplaadpunten is vooral aanwezig op de trajecten tussen de steden. Neem altijd een 230V-lader mee om deze bij noodgevallen op een gewoon stopcontact aan te sluiten. Voor een goede dekking in Spanje is een laadpas van Electromaps geen slecht plan.

Laden in Spanje

Luxemburg

Luxemburg heeft een redelijk uitgebreid netwerk van laadpalen, waarvan de helft 24/7 publiek toegankelijk is. Deze laadpunten hebben allemaal een type 2-stopcontact dat compatibel is met uw eigen laadkabel.

Langs de doorgaande routes buiten de hoofdstad verschijnen ook snellaadstations, voornamelijk van Total, Chargy en Shell Recharge. Op de hoofdwegen tussen Arlon en Frankrijk zijn er bijvoorbeeld ongeveer 4 van deze stations te vinden, wat gezien de korte afstand van minder dan 50 km redelijk acceptabel is. Zodra u Frankrijk binnenrijdt, zoals in Thionville, vindt u alweer 10 hyperchargers.

Als u wilt snelladen voor doorreis, kunt u het Fastned-station in Wallonië gebruiken. Hiermee kunt u Luxemburg overslaan. In Luxemburg-stad zijn er enkele snelladers, maar niet veel.

Als alternatief kunt u naar de A3 ten zuiden van Luxemburg-stad rijden, waar Chargy een laadplein heeft met 6 x 350 kW laders aan beide zijden van de snelweg, op rustplaats 'Aire de Berchem', of naar het dorpje Leudelingen, waar PC-Tank/Esso een station heeft met 6 x 300 kW laadstations.

In de zuidwestelijke hoek van Luxemburg, in Esch an der Alzette, is ook een groot station van Aral Pulse te vinden met ook 6 x 300 kW snelladers.

Laden in Luxemburg

Noorwegen

Noorwegen is koploper in elektrisch rijden in Europa. In 2023 was 80% van de nieuw verkochte auto's volledig elektrisch, dankzij gunstige fiscale prikkels. Het laadnetwerk is uitstekend, met een hoge concentratie laadpunten in de regio Viken rondom Oslo, waar bijna de helft van alle laadpunten van het land zich bevindt. Hoewel het noorden dunner bevolkt is, zijn er langs de E6 voldoende laadmogelijkheden.

Op veerboten naar Noorwegen, zoals de Fjordline van Hirtsals naar Kristiansand, kunt u een laadplek reserveren, zodat u met een volle accu aan uw reis begint. In de zuidelijke helft van Noorwegen, vooral rond Oslo, Stavanger, en Bergen, en langs belangrijke snelwegen, zijn er veel snellaadstations van 50 kW of meer.

Het gemiddelde rijtempo in Noorwegen is 70 km/h, wat de actieradius van uw EV vergroot, maar houd rekening met koude winters die de batterijprestaties kunnen verminderen. Hoewel het laadnetwerk groot is, heeft u voor veel laadpunten een creditcard en een smartphone nodig om te laden.

Veel Tesla Superchargers zijn nu ook beschikbaar voor andere EV's met een CCS Type 2 aansluiting, vooral langs de E6. Zorg ervoor dat u de juiste apps hebt geïnstalleerd en bereid u goed voor op uw reis naar Noorwegen om optimaal gebruik te maken van het uitgebreide laadnetwerk.

Laden in Noorwegen

Oostenrijk

De snellaad-infrastructuur in Duitsland is uitstekend, wat het eenvoudig maakt om uw elektrische auto op te laden voordat u Oostenrijk binnenrijdt. De meeste laadpalen van Oostenrijk bevinden zich in de buurt van grote steden en hoofdwegen, en er zijn ook voldoende laadmogelijkheden in de wintersportgebieden. Reguliere laadpalen hebben een Type 2 aansluiting, terwijl snelladers meestal CCS-stekkers hebben.

De laatste jaren zijn er veel hyperchargers geplaatst, dit zijn snelladers met een vermogen van 150 kW of meer. Tesla heeft ook een uitgebreid Supercharger-netwerk in Oostenrijk, en tegenwoordig kunnen ook andere elektrische auto's hier laden, mits u dit vooraf controleert in de Tesla-app.

Houd er rekening mee dat de snellaadtarieven rond 1 euro per kWh liggen, terwijl AC-laadpalen variëren van €0,54 tot €0,94 per kWh, soms met een toeslag per minuut. Voor de meeste laadpalen kunt u een Oostenrijkse laadpas gebruiken of een ad-hoc laadsessie starten via een QR-code, met betaling via PayPal of creditcard. Voor toegang tot bijna alle snellaadstations in Oostenrijk is de laadpas van Maingau handig.

Laden in Oostenrijk

Zwitserland

De laadpunten in Zwitserland zijn uitstekend rond grote wegen, steden en dorpen, maar in afgelegen bergdorpjes zijn ze zeldzamer. Controleer altijd vooraf in de apps of er laadpunten zijn op uw eindbestemming. Overweeg een 230V thuislader mee te nemen voor noodgevallen, maar houd rekening met een maximale belasting van 10A (2.300 Watt). Veel hotels bieden laadmogelijkheden, soms gratis, maar vaak via een stopcontact. Neem vooraf contact op met het hotel om dit te bevestigen en eventueel te reserveren.

De kosten kunnen variëren afhankelijk van de laadsnelheid van uw auto. Om kosten te beheersen, beperk u tot grote snellaadstations zoals die van Ionity en Fastned, of gebruik een laadpas met een vaste kWh-prijs.

Snelladers in Zwitserland bevinden zich langs snelwegen en op strategische locaties en zijn goed aangegeven met duidelijke borden. Publieke laadpunten bieden doorgaans 11 kW en zijn te vinden langs straten, op dorpspleinen en bij B&B's. In het noorden van Zwitserland zijn er minder laadpunten, maar in vrijwel elk dorp is er wel een laadpaal te vinden. Tesla Superchargers zijn ook beschikbaar voor andere elektrische auto's, maar controleer vooraf in de Tesla-app of ze op uw route beschikbaar zijn voor niet-Tesla's.

Veel laadpalen ondersteunen buitenlandse laadpassen en hebben QR-codes voor betaling via smartphone, creditcard of PayPal. Houd er rekening mee dat deze betaalmethoden iets duurder kunnen zijn.

Laden in Zwitserland
op vakantie met de elektrische auto
Onze tips voor uw trips!

Voor steeds meer Belgen is de actieradius van een moderne elektrische auto toereikend voor dagelijks gebruik. Maar wat als u ook met de EV op vakantie wil? Kan dat wel? Zeker, al vraagt de reis dan iets meer voorbereidend werk. Met wat voorbereiding weet u wat u te wachten staat, en kunt u zonder al te veel laadstress op pad. Met deze tips kunt u alvast zorgeloos vertrekken.

Feit vs. fictie: de mythes rond EV

Elektrisch rijden heeft de toekomst al lang geleden ingehaald. Elektrische wagens hebben enorme vooruitgang geboekt op het gebied van prestaties, actieradius en laadinfrastructuur. Dankzij geavanceerde batterijtechnologieën en een groeiend aantal laadstations wereldwijd, is elektrisch rijden nu meer dan ooit een realistische en slimme keuze voor autovakanties.

Dé handige checklist

Vertrekt u op vakantie? Wij hebben dé checklist die u zal helpen bij het efficiënt inpakken van uw koffers en het inladen van de wagen. Met deze lijst ben je zeker dat je zonder zorgen op vakantie kan vertrekken!

Kom in de vakantiestemming met de Top Motors Summer Playlist!

Stap in, start de motor en laat de zomerpret maar beginnen! Deze playlist is speciaal geselecteerd door onze Top-collega's, om u bij elke beat mee te nemen naar een onvergetelijke rit. Bij Top Motors hebben we dus niet alleen de perfecte auto voor u, maar ook de soundtrack voor elk avontuur. Of u nu op weg bent naar het strand, de bergen of gewoon door de stad cruiset, deze playlist is de ultieme metgezel. Dus draai het volume omhoog, en laat het avontuur maar beginnen!

Onze vestigingen

Volkswagen

Top Motors Kortrijk Volkswagen

t Hoge 10, 8500 KORTRIJK

Top Motors Kruisem Volkswagen

Hoogstraat 12, 9770 Kruishoutem

Top Motors Oudenaarde Volkswagen

Westerring 31, 9700 Oudenaarde

Top Motors Tielt - Volkswagen

Lammersakker 17, 8700 Tielt

Top Motors Waregem Volkswagen

Vijfseweg 10, 8790 Waregem

Top Motors Wevelgem Volkswagen

Kortrijkstraat 349, 8560 Wevelgem

Audi

Top Motors Oudenaarde Audi

Westerring 31, 9700 Oudenaarde

Top Motors Roeselare Audi

Topweg 1, 8800 Roeselare

Top Motors Tielt - Audi

Lammersakker 17, 8700 Tielt

Top Motors Waregem Audi

Vijfseweg 10, 8790 Waregem

Top Motors Wevelgem Audi

Kortrijkstraat 506, 8560 Wevelgem

SEAT

Top Motors Roeselare SEAT

Topweg 1, 8800 Roeselare

Top Motors Wevelgem SEAT

Kortrijkstraat 349, 8560 Wevelgem

CUPRA

Top Motors Roeselare CUPRA

Topweg 1, 8800 Roeselare

Top Motors Wevelgem CUPRA

Kortrijkstraat 347, 8560 Wevelgem

Škoda

Top Motors Kruisem Škoda

Hoogstraat 14, 9770 Kruishoutem

Top Motors Roeselare ŠKODA

Topweg 1, 8800 Roeselare

Top Motors Wevelgem ŠKODA

Kortrijkstraat 349, 8560 Wevelgem