Hoe laad je een elektrische wagen op?

Elektrisch laden is helemaal niet moeilijk. De wagen is voorzien van een aansluitpunt, net zoals dit bij elk elektrisch toestel voorzien is. Daar kan de laadkabel op aangesloten worden. Op het moment dat de wagen afgesloten en opgeladen wordt, is er een beveiliging die het onmogelijk maakt om de kabel te verwijderen. De laadtoestand van de wagen kunt u desgewenst volgen via een app van de wagen op uw smartphone. 

Je kan zowel thuis, als wellicht ook op het werk en openbaar laden. 

Laadmogelijkheden

Er zijn verschillende mogelijkheden om de wagen op de laden. Je kan dit thuis doen, op het werk en onderweg. Elektrisch laden is helemaal niet moeilijk. De wagen is voorzien van een aansluitpunt, net zoals dit bij elk elektrisch toestel voorzien is. Daar kan de laadkabel op aangesloten worden. Wij sommen even de verschillen voor jou op.
 

Meer info

Hoe vaak moet ik laden?

Tijdens stilstand kan een elektrische auto een kleine hoeveelheid lading verliezen, maar dit is meestal minimaal. De batterij zal pas significant ontladen als de auto gedurende meerdere maanden stilstaat. Het is raadzaam om de auto niet tot 100% op te laden om de batterij te beschermen. In plaats daarvan is het aanbevolen om te stoppen bij ongeveer 80% lading, omdat dit de batterij kan helpen om langer mee te gaan. Bij gebruik van snelladers is het belangrijk om de voortgang van de lading in de gaten te houden, aangezien deze doorgaans niet automatisch beperkt is tot 80%.

Of u thuis of bij openbare laadpalen oplaadt, heeft meestal geen invloed op de batterij, zolang u de batterij op de juiste manier oplaadt. Over het algemeen is langzaam opladen via een gewoon stopcontact of een wallbox thuis gunstiger voor de batterij dan snelladen. Het betekent niet dat u snelladers niet kunt gebruiken, vooral voor lange ritten. Houd er rekening mee dat uw rijgedrag ook invloed heeft op de slijtage van de batterij. Meer agressief rijgedrag kan leiden tot meer energieverbruik en dus slijtage van de batterij. Het is raadzaam om rustig te rijden om de batterij te ontzien, indien mogelijk.

Hoe snel gaat het opladen?

Hoelang duurt het nu om een batterij op te laden? Wel, dat hangt af van uw systeem. Wanneer je monofasig gaat laden aan 3 kW, dan zal dit voor een batterij met een nettocapaciteit van 70 kW ongeveer toch wel snel 30u duren. Wanneer we diezelfde batterij opladen met een 3-fasig contact thuis, dan gaan we toch op 8u snelheid kunnen rekenen om die batterij volledig vol te hebben. Wanneer je onderweg bent, maak je vaker gebruik van een supercharger. Die laadt op van 0 tot 80% in 20 minuten. Let wel op, beperk het gebruik van snelladers om de batterij te sparen.

 

Wat is een snellader?

Een snellader is een type laadstation voor elektrische voertuigen dat is ontworpen om de batterij van een elektrisch voertuig veel sneller op te laden dan traditionele laadstations. Ze leveren een hoog vermogen en kunnen de batterij van 0% tot 80% opladen in ongeveer 20-30 minuten. Snelladers gebruiken gelijkstroom (DC) en zijn ideaal voor langeafstandsreizen, omdat ze vaak te vinden zijn langs snelwegen en op strategische locaties. Het is echter raadzaam om niet te vaak van snelladers gebruik te maken, omdat dit de batterijduur kan beïnvloeden.

Elektrische wagen laden thuis

Thuisladen kan op 3 manieren. Via een gewoon stopcontact kunt u 2.3kW per uur laden. Een wallbox of laadpaal met basis monofase-elektriciteit doet het beter en laadt 3.7kW per uur. Indien u uw elektrische installatie laat aanpassen naar 3-fase (of dit reeds hebt), dan is 11kW per uur laden ook thuis mogelijk.

Op deze manier kunt u per nacht (10uur als basis) respectievelijk 23kW, 37kW en 110kW laden. Als we uitgaan van een accu van 80kW, dan levert 1 nacht laden u een volle batterij met de laatste optie. In ons voorbeeld van een verbruik van gemiddeld 20kW voor 100 km rijden, bieden de 3 laadmogelijkheden u respectievelijk 115km, 185km en 400km rijbereik.

 

Elektrische wagen laden aan publieke laadpaal

Publieke laadpalen zijn er in België momenteel van 11kWh tot 50kWh. Een laadpaal van 22kWh aan de supermarkt bijvoorbeeld levert u in een uurtje winkelen een extra bereik van 110km.

publiek laden

Hoeveel verbruikt een elektrische wagen?

Om zelf de berekening te maken, kun je de volgende formule hanteren:

Gemiddeld energieverbruik (kWh) van jouw specifieke elektrische auto per kilometer x de prijs per kWh x het aantal kilometers dat je jaarlijks rijdt = jaarlijks stroomverbruik van jouw elektrische auto

Voorbeeld: Stel dat je 10.000 km per jaar rijdt, met een auto met een verbruik van 0,17 kWh/km, dan verbruik je 1.700 kWh/jaar. Stel dat je gemiddelde electriciteitskost €0,39 is, dan kost dit je €663.
Een benzinewagen met een gemiddeld verbruik van 6l/100km en een gemiddelde prijs van €1,75/l = €1.050

Zelfs wanneer energieprijzen hoog zijn, blijft elektrisch rijden economisch voordeliger dan traditioneel benzinegebruik. Naarmate de energiemarktprijzen terugkeren naar een normaal niveau, zal het verschil nog opvallender zijn.

Het is belangrijk om te onthouden dat de levensduur van de batterijen van elektrische auto's beperkt is en sterk afhankelijk is van je rijgewoonten. Hoe vaak je moet opladen, verschilt van gebruiker tot gebruiker.

Om de levensduur van de batterij te verlengen, zijn er een aantal gebruiksregels die u kunt volgen:

      -   Verwarm de auto voor gebruik
      -   Verwarm de batterij voor het opladen
      -   Laad de auto niet te vaak op
      -   Laad de batterij niet volledig tot 100% op, maar stop bijvoorbeeld bij 80%
      -   Houd het batterijniveau altijd boven de 20% om diep ontladen te voorkomen

Wat zijn de voordelen van elektrisch rijden?

Ontdek de talloze voordelen van elektrische mobiliteit die niet alleen goed zijn voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee en rijervaring. Van lagere operationele kosten tot verminderde uitstoot en innovatieve technologieën, leer waarom steeds meer automobilisten wereldwijd de overstap maken naar elektrische voertuigen en hoe ook jij kunt profiteren van deze groene revolutie op wielen.
 

Voordelen elektrisch rijden

Gerelateerde video's

Hoe kan ik snel laden?Kan de kabel plots loskomen?

Gerelateerde vragen

Kan iedereen vandaag elektrisch rijden?
Koop ik beter een elektrisch voertuig of hybride?
Werking tankkaart voor elektrische bedrijfswagen?
Uw vraag niet gevonden?

Wenst u nog meer informatie

Onze vestigingen

Volkswagen

Top Motors Kortrijk Volkswagen

t Hoge 10, 8500 KORTRIJK

Top Motors Kruisem Volkswagen

Hoogstraat 12, 9770 Kruishoutem

Top Motors Oudenaarde Volkswagen

Westerring 31, 9700 Oudenaarde

Top Motors Tielt - Volkswagen

Lammersakker 17, 8700 Tielt

Top Motors Tielt Volkswagen

Lammersakker 17, 8700 Tielt
Enkel onderhoud en services

Top Motors Waregem Volkswagen

Vijfseweg 10, 8790 Waregem

Top Motors Wevelgem Volkswagen

Kortrijkstraat 349, 8560 Wevelgem

Audi

Top Motors Oudenaarde Audi

Westerring 31, 9700 Oudenaarde

Top Motors Roeselare Audi

Topweg 1, 8800 Roeselare

Top Motors Tielt - Audi

Lammersakker 17, 8700 Tielt

Top Motors Tielt Audi

Lammersakker 17, 8700 Tielt
Enkel onderhoud en services

Top Motors Waregem Audi

Vijfseweg 10, 8790 Waregem

Top Motors Wevelgem Audi

Kortrijkstraat 506, 8560 Wevelgem

SEAT

Top Motors Roeselare SEAT

Topweg 1, 8800 Roeselare

Top Motors Tielt SEAT

Lammersakker 17, 8700 Tielt
Enkel onderhoud en services

Top Motors Wevelgem SEAT

Kortrijkstraat 349, 8560 Wevelgem

CUPRA

Top Motors Roeselare CUPRA

Topweg 1, 8800 Roeselare

Top Motors Wevelgem CUPRA

Kortrijkstraat 347, 8560 Wevelgem

Škoda

Top Motors Kruisem Škoda

Hoogstraat 14, 9770 Kruishoutem

Top Motors Roeselare ŠKODA

Topweg 1, 8800 Roeselare

Top Motors Tielt Škoda

Lammersakker 17, 8700 Tielt
Enkel onderhoud en services

Top Motors Wevelgem ŠKODA

Kortrijkstraat 349, 8560 Wevelgem