Elektrisch rijden is steeds populairder geworden en bieden tal van voordelen, waaronder een verminderde impact op het milieu en lagere operationele kosten. Het is echter belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van de kosten die komen kijken bij elektrisch rijden. Via de website https://mow.vlaanderen.be/tco/ kan je de Total Cost of Ownership vergelijken van elektrische, plug-in hybride, aardgas-, waterstof- en brandstofwagens.

Aanschafprijs van een elektrische auto

De kosten van een elektrische auto variëren sterk, afhankelijk van het merk, het model en de gekozen extra opties. Over het algemeen lijken elektrische auto's in eerste instantie duurder dan hun benzine- of dieseltegenhangers. Dit komt deels door de kosten van batterijtechnologie, die geleidelijk aan echter goedkoper wordt. Hoewel de aanschaf van een elektrische auto duurder is, compenseert dit verschil in kosten vaak met lagere variabele uitgaven. Dankzij het beperkte aantal bewegende onderdelen hebben elektrische voertuigen een aanzienlijk langere levensduur en vereisen ze minder frequent onderhoud. Bovendien is het belangrijk op te merken dat veel overheden financiële voordelen bieden, zoals subsidies of belastingvoordelen, om de aanschaf van elektrische voertuigen te bevorderen. Deze voordelen kunnen de totale kosten aanzienlijk verminderen en verschillen per regio.

Energieverbruik

Elektrische auto's zijn aanzienlijk energie-efficiënter dan traditionele benzine- of dieselauto's. Dit betekent dat ze minder elektriciteit verbruiken om dezelfde afstand af te leggen in vergelijking met het aantal liters brandstof dat een verbrandingsmotor nodig heeft. Het verbruik hangt natuurlijk af van verschillende factoren. Een belangrijke factor die het verbruik van de auto beïnvloedt, is de capaciteit van de batterij. Grotere batterijen kunnen meer energie opslaan en dus ook een grotere actieradius bieden.

Daarnaast speelt het rijgedrag een cruciale rol in het energieverbruik. Het is bewezen dat defensief rijden, het vermijden van plotselinge acceleraties en het gebruik van regeneratief remmen de efficiëntie van een elektrische auto verbeteren. Ook de omgevingsfactoren hebben invloed op het verbruik. Bij koud weer kan het verbruik toenemen, omdat de batterij minder efficiënt is bij lage temperaturen. Het gebruik van de klimaatregeling kan ook van invloed zijn op het energieverbruik.

Om goedkoop te laden is thuisladen aan een eigen laadpaal het voordeligst. Aan een publieke laadpaal betaal je een stukje meer, en snelladen langs de snelweg is het duurste. Vergelijk de tarieven van je energieleverancier met die van je laadpasprovider. Je kunt altijd het tarief van de verschillende laadpalen terugvinden door gebruik te maken van een app zoals EDI en Chargemap.

Voorbeeld: Stel dat je 10.000 km per jaar rijdt, met een auto met een verbruik van 0,17kWh/km, dan verbruik je 1.700 kWh/jaar. Stel dat je gemiddelde electriciteitskost €0,39 is, dan kost dit je €663.
Een benzinewagen met een gemiddeld verbruik van 6l/100km en een gemiddelde prijs van €1,75/l = €1.050

Formule: Gemiddeld energieverbruik (kWh) van jouw specifieke elektrische auto per kilometer x de prijs per kWh x het aantal kilometers dat je jaarlijks rijdt = jaarlijks stroomverbruik van jouw elektrische auto

Het goede nieuws is dat de meeste moderne elektrische auto's een ingebouwd verbruiksmonitoringsysteem hebben dat bestuurders helpt bij het optimaliseren van hun efficiëntie en zo de kosten van elektrisch rijden verder kan verlagen. Onze verkoopadviseurs maken voor u zeer graag een simulatie van de brandstof en de andere bijhorende kosten (een Total Cost of Ownership).

Kosten opladen

Het opladen van een elektrische auto is een cruciaal aspect van het bezitten en rijden van zo'n voertuig. Het goede nieuws is dat elektriciteit doorgaans goedkoper is dan benzine of diesel, en er zijn verschillende manieren om uw elektrische auto op te laden, afhankelijk van uw behoeften en budget. Het verbruik hangt af van het type wagen, de weersomstandigheden en uw rijstijl.

Thuisladen

Kosten per kWh: De kosten van thuisladen variëren afhankelijk van uw elektriciteitstarief en hoeveel de auto verbruikt. Gemiddeld ligt de prijs per kWh rond de €0,39.

Het thuisladen van uw elektrische auto biedt niet alleen financiële voordelen, maar ook het gemak van 's nachts opladen en altijd met een volle batterij vertrekken. Bovendien kunt u het laadproces in de gaten houden en eventuele kosten nauwlettend volgen met behulp van uw laadapp en de ingebouwde monitoringsystemen van uw elektrische auto. Je kan ervoor kiezen om te laden via een stopcontact of via een thuislaadstation. Een thuislaadstation komt met of zonder kabel. Bij een station met kabel zul je moeten kiezen tussen type 1 of type 2 connector, afhankelijk van het model van de wagen. Heeft het station geen kabel, zul je een kabel apart moeten bijkopen. Deze kabel kun je dan trouwens ook gebruiken aan publieke laadpalen. De meeste thuislaadstations werken op een éénfasige wisselstroom, bij 16A of 32A en gaan tot een vermogen van 3,7 kW of 7,4 kW.  Met het stopcontact laad je ongeveer 10km rijbereik per uur. Met een thuislaadstation kan je afhankelijk van het geïnstalleerde vermogen de laadsnelheid verdrievoudigen.

thuis laden

Voorbeeld: Laten we zeggen dat u een elektrische auto heeft met een batterij van 60 kWh en dat u thuis laadt. Als uw elektriciteitstarief €0,39 per kWh bedraagt, kost een volledige lading u ongeveer €23,40. Stel dat uw auto een actieradius heeft van 300 kilometer na een volledige lading, dan zou de kosten per kilometer ongeveer €0,078 zijn (€23,40 gedeeld door 300 km).

Over het algemeen kunnen de kosten voor het opladen van een elektrische auto gunstig zijn, vooral wanneer u thuis laadt. Het gebruik van apps en websites zoals EDI en Chargemap kan u helpen de tarieven van laadstations in uw omgeving te vergelijken en de meest kosteneffectieve opties te kiezen.

Openbare laadstations

Kosten per kWh: De kosten variëren bij openbare laadstations, dit is gemiddeld €0,42 per kWh. Laden van een 60 kWh-batterij kost aan dit tarief dus €25,20.

Laadstations: Laadstations verschillen in vermogen en snelheid, met standaard en snelladen beschikbaar. Snelladen is duurder maar handig voor lange ritten. Na snelladen wordt een gewone laadbeurt aanbevolen voor een langere batterijduur.

Toegankelijk: Openbare laadstations worden steeds toegankelijker en zijn te vinden in winkelcentra, parkeergarages, hotels en tankstations. Apps en websites zoals EDI en Chargemap helpen u bij het lokaliseren van beschikbare laadstations in uw omgeving.

Laadpassen: Sommige exploitanten bieden laadpassen of abonnementen voor speciale tarieven en voordelen bij hun laadstations, wat de kosten kan verlagen bij regelmatig gebruik.

edi

Voorbeeld: Als u uw elektrische auto oplaadt bij een openbaar laadstation met een tarief van €0,40 per kWh en uw auto heeft een 60 kWh-batterij, kost een volledige lading u €24. Met een actieradius van bijvoorbeeld 300 kilometer na een volledige lading, bedragen de kosten ongeveer €0,08 per kilometer.

Openbare laadstations bieden flexibiliteit en gemak, vooral als u onderweg bent en geen toegang heeft tot uw thuislaadpunt. Ze worden steeds vaker geïnstalleerd en zijn een waardevolle aanvulling op het oplaadnetwerk voor elektrische voertuigen. Het is raadzaam om de tarieven en beschikbaarheid van laadstations in uw omgeving te verkennen en te overwegen of een laadpas of abonnement voor u zinvol is om de kosten te optimaliseren.

Snelladen

Kosten per kWh: Het opladen met snelladers is doorgaans duurder in vergelijking met thuisladen of openbare laadstations. De kosten variëren afhankelijk van de exploitant en het type laadstation, maar liggen meestal tussen €0,60 en €1 per kWh. Dit betekent dat het opladen van een auto met een 60 kWh-batterij u tussen de €36 en €60 kost voor een volledige lading, afhankelijk van de tarieven op de locatie.

Laadsnelheid: Snelladers bieden aanzienlijk hogere laadsnelheden in vergelijking met andere laadstations. Ze kunnen uw auto in korte tijd opladen, wat handig is voor langeafstandsreizen. Afhankelijk van het voertuigmodel en het laadvermogen van de snellader, kan een half uur tot een uur laden vaak voldoende zijn om een aanzienlijk deel van de batterij op te laden.

Locaties: Snelladers zijn vaak te vinden langs snelwegen, in de buurt van drukke doorgangswegen en in stedelijke gebieden. Ze zijn ontworpen voor bestuurders die snel extra bereik nodig hebben, zoals tijdens lange ritten.

Prijspremie voor snelheid: De hogere kosten van snelladen weerspiegelen de snelheid en het gemak. Snelladers zijn ontworpen voor situaties waarin tijd van essentieel belang is, en bestuurders bereid zijn meer te betalen voor het versnellen van het laadproces.

Voorbeeld: Stel dat u uw elektrische auto oplaadt bij een snellader met een tarief van €0,70 per kWh, en uw auto heeft een 60 kWh-batterij. Een volledige lading kost u €42. Met een actieradius van bijvoorbeeld 300 kilometer na een volledige lading, bedragen de kosten ongeveer €0,14 per kilometer.

Snelladers zijn een waardevolle optie voor langeafstandsreizen en situaties waarin u snel extra bereik nodig heeft. Ze bieden het voordeel van snel opladen en kunnen een redder in nood zijn wanneer u onderweg bent en geen tijd heeft om lang te wachten. Houd er echter rekening mee dat de kosten per lading hoger zijn dan bij andere laadopties, wat het raadzaam maakt om ze strategisch te gebruiken voor specifieke reisbehoeften.

Onderhoudskosten

Een van de grootste voordelen van elektrische auto's is het lagere onderhoudsniveau. In vergelijking met brandstofvoertuigen hebben elektrische auto's aanzienlijk minder bewegende delen, wat zorgt voor een tragere slijtage en minder behoefte aan regulier onderhoud.

De traditionele verbrandingsmotor in benzine- en dieselauto's heeft honderden bewegende onderdelen, zoals de versnellingsbak, zuigers, kleppen en koppelingen. Deze onderdelen zijn gevoelig aan slijtage en vereisen regelmatig onderhoud, zoals olieverversingen, bougies vervangen en luchtfilters schoonmaken of vervangen. Dit kan niet alleen tijdrovend zijn, maar ook kostbaar.

In tegenstelling tot conventionele voertuigen zijn elektrische auto's uitgerust met een elektromotor met aanzienlijk minder bewegende delen. Er is geen verbrandingsmotor met talloze draaiende en bewegende onderdelen. Over het algemeen zijn de meest voorkomende onderhoudstaken voor elektrische auto's onder meer:

Remmen: Elektrische auto's maken gebruik van regeneratieve remsystemen, wat betekent dat de remmen minder snel slijten. Hierdoor hoeven de remblokken en -schijven minder vaak te worden vervangen.

Banden: Zoals bij alle auto's, moeten de banden regelmatig worden geïnspecteerd en, indien nodig, vervangen.

Koelsysteem: Elektrische auto's hebben nog steeds koelsystemen, maar deze zijn eenvoudiger dan die van verbrandingsmotoren en vereisen doorgaans minder onderhoud.

Elektrische componenten: Hoewel elektrische systemen geavanceerd zijn, hebben ze doorgaans een betrouwbare levensduur en hebben ze zelden behoefte aan grote reparaties.

Dit betekent niet alleen dat u minder tijd in de werkplaats hoeft door te brengen, maar ook dat u aanzienlijk kunt besparen op onderhoudskosten. Bovendien draagt het ook bij aan het milieu door de verminderde behoefte aan vervuilende vloeistoffen en afvalstoffen. Het onderhoud van elektrische auto's is niet alleen goedkoper, maar ook eenvoudiger, met minder zorgen over verbrandingsmotorproblemen. Het maakt elektrisch rijden niet alleen milieuvriendelijker, maar ook economisch verstandig.

Subsidies en belastingvoordelen

Het kopen van een elektrische auto is niet alleen een milieuvriendelijke keuze, maar kan ook financieel voordelig zijn. Veel landen en regio's stimuleren de overgang naar elektrische voertuigen door middel van aantrekkelijke financiële voordelen. Deze voordelen variëren sterk, maar kunnen onder meer subsidies, belastingverminderingen en lokale incentives omvatten.

In sommige gevallen kunnen subsidies de initiële aanschafkosten van je elektrische auto aanzienlijk verlagen. Bovendien zijn er belastingvoordelen waardoor je minder belasting hoeft te betalen of zelfs helemaal geen belasting verschuldigd bent bij de aankoop van een elektrische auto. Het loont de moeite om de lokale voordelen en regelgeving te onderzoeken om er zeker van te zijn dat je alle beschikbare financiële voordelen benut. Dit kan de overstap naar een elektrische auto veel aantrekkelijker maken en je helpen de kosten te drukken

Oplader-installatie

Een van de grootste voordelen van het bezitten van een elektrische auto is het gemak van thuis opladen. Het installeren van een laadpunt thuis kan je leven nog comfortabeler maken. Met een eigen laadstation hoef je niet langer te zoeken naar openbare laadpalen of in de rij te staan om je auto op te laden. In plaats daarvan kun je jouw elektrische voertuig gewoon aansluiten wanneer het jou uitkomt.

De installatie van een thuislaadstation kan in eerste instantie kosten met zich meebrengen, maar dit is een investering die zichzelf snel kan terugverdienen. Het maakt niet alleen jouw dagelijkse routine handiger, maar kan ook bijdragen aan het verminderen van de kosten van openbare laadstations. Bovendien zijn er vaak subsidies of financiële incentives beschikbaar om de installatiekosten te verlagen.

Top Motors kan u dankzij EDI (Electric by D’Ieteren) een compleet ecosysteem van laadoplossingen voorstellen, aangepast aan de technische kenmerken van alle elektrische en plug-in hybride voertuigen: laadstations voor bij u thuis of op het werk en laadpassen waarmee u toegang krijgt tot een van de grootste laadpuntennetwerken in Europa. EDI zorgt via Top Motors voor de home-check, de installatie, het onderhoud en een handige EDI Charging app. Dus ook wie kiest voor elektrische mobiliteit, wordt compleet ontzorgd bij Top Motors.
 

Meer over EDI

Verzekering

Het verzekeren van je elektrische auto is een belangrijk aspect van eigenaarschap, maar het hoeft geen financiële last te zijn. In feite kunnen de verzekeringspremies voor elektrische auto's vergelijkbaar zijn met die van traditionele voertuigen of zelfs lager uitvallen, afhankelijk van verschillende factoren.

De prijs van je verzekering wordt bepaald door elementen zoals je rijgeschiedenis, je leeftijd en het model van je elektrische auto. Het goede nieuws is dat veel verzekeringsmaatschappijen aantrekkelijke kortingen en beleidsopties bieden voor elektrische auto's vanwege hun lagere onderhoudskosten en milieuvriendelijke aard.

We begrijpen dat het vinden van de juiste verzekering een belangrijke stap is bij het bezitten van een elektrische auto, en we helpen je graag bij het verkennen van opties om een betaalbare dekking te krijgen die aan jouw behoeften voldoet. Zo kun je met vertrouwen genieten van je elektrische rijervaring.
 

Financiële opties

Ga voor een volledige ontzorging met Top Motors!

Zorgeloos genieten, het gaat sneller dan u denkt. Na drie eenvoudige stappen zit u voor u het weet te genieten van uw herwonnen mobiliteit. Top Motors biedt u een oplossing voor al uw mobiliteitsbehoeftes. Kies ze à la carte of ga meteen voor een all-in formule, waarbij u van alle diensten geniet voor één vaste maandprijs: financiering, verzekering en onderhoud inbegrepen. Dus geen gedoe meer met onverwachtse kosten, alleen nog maar zorgeloos genieten van uw hernieuwde mobiliteit.

  • Ruime keuze uit nieuwe of tweedehands wagens
  • Mobiliteit voor een vast maandelijks bedrag
  • Geen grote investering meer nodig
  • weCare onderhoudscontract beschermt tegen onverwachtse kosten

Meer info

zorgeloze mobiliteit

Wenst u nog meer informatie

Gerelateerde vragen

Werking tankkaart voor elektrische bedrijfswagen?
Hoeveel verbruikt een elektrische wagen?
Geen mogelijkheid voor een laadpunt of wallbox?
Uw vraag niet gevonden?

Gerelateerde video's

Hoe moet je onderweg laden?Hoe kan ik snel laden?

Onze vestingen

Volkswagen

Top Motors Kortrijk Volkswagen

t Hoge 10, 8500 KORTRIJK

Top Motors Kruisem Volkswagen

Hoogstraat 12, 9770 Kruishoutem

Top Motors Oudenaarde Volkswagen

Westerring 31, 9700 Oudenaarde

Top Motors Tielt - Volkswagen

Lammersakker 17, 8700 Tielt

Top Motors Waregem Volkswagen

Vijfseweg 10, 8790 Waregem

Top Motors Wevelgem Volkswagen

Kortrijkstraat 349, 8560 Wevelgem

Audi

Top Motors Oudenaarde Audi

Westerring 31, 9700 Oudenaarde

Top Motors Roeselare Audi

Topweg 1, 8800 Roeselare

Top Motors Tielt - Audi

Lammersakker 17, 8700 Tielt

Top Motors Waregem Audi

Vijfseweg 10, 8790 Waregem

Top Motors Wevelgem Audi

Kortrijkstraat 506, 8560 Wevelgem

SEAT

Top Motors Roeselare SEAT

Topweg 1, 8800 Roeselare

Top Motors Wevelgem SEAT

Kortrijkstraat 349, 8560 Wevelgem

CUPRA

Top Motors Roeselare CUPRA

Topweg 1, 8800 Roeselare

Top Motors Wevelgem CUPRA

Kortrijkstraat 347, 8560 Wevelgem

Škoda

Top Motors Kruisem Škoda

Hoogstraat 14, 9770 Kruishoutem

Top Motors Roeselare ŠKODA

Topweg 1, 8800 Roeselare

Top Motors Wevelgem ŠKODA

Kortrijkstraat 349, 8560 Wevelgem

Stel een algemene vraag