Elektrisch rijden zit in de lift. Logisch ook, het is stiller, duurzamer en goedkoper. Bovendien is het - vooral voor bedrijfswagens - fiscaal zeer aantrekkelijk. Wist je trouwens dat bij Top Motors in 2022 meer dan de helft van de verkochte wagens plug-in of volledig elektrisch was?

Het is duidelijk dat elektrisch rijden steeds meer ingeburgerd geraakt. Dit neemt wel niet weg dat mensen met nog veel vragen zitten, bijvoorbeeld over de capaciteit van de batterij. "Zal ik wel overal geraken waar ik moet zijn”, is een vraag die we vaak horen in onze showrooms. In regel is het simpel. Kan u ’s nachts uw opladen, dan heeft u overdag meer dan genoeg capaciteit voor uw dagdagelijkse verplaatsingen.

Via stopcontact

Vaak kan je de elektrische wagen gewoon via het stopcontact opladen, maar dat is afhankelijk van het type wagen en van de batterij. Dit kan via een speciale kabel van het merk zelf, die je meekrijgt bij aankoop van de nieuwe wagen. Kies je voor deze laadoplossing, dan moet je er wel voor zorgen dat de elektrische installatie én het stopcontact in goede staat zijn. Wie twijfelt laat dit best even nakijken door zijn of haar elektricien.

Een nadeel van laden via een stopcontact, is dat het lang duurt voor de wagen is opgeladen, reken ongeveer op een gemiddelde van 12 km actieradius per uur. U kan zo zelf rekenen hoeveel km u per nacht kan laden dan en of dit voldoende is volgens uw rijprofiel. Wat u niet mag vergeten, is dat residentiële stopcontacten in principe niet gemaakt zijn om zo regelmatig én langdurig hoge stroom te leveren.

Laadpaal: sneller, veiliger en goedkoper

Neen, dan is de keuze voor een laadpaal of -station beter. Kies je ervoor om via een laadpaal op te laden, dan bedraagt de laadtijd zo’n vier tot zes uur. Een thuislaadpaal of laadstation van EDI wordt aangesloten op een eigen - beschermde - stroomkring aan het begin van de elektrische installatie. Doordat er geen kunstmatige stroombeperking nodig is, laadt de wagen dus een pak sneller. En het is veiliger ook, door de beschermde stroomkring is er geen risico op oververhitting.

Wat een laadoplossing van EDI thuis nog aantrekkelijker maakt, is de kostprijs ervan. Jouw eigen stroom is een pak goedkoper dan die van een openbare laadpalen. Wordt de stroom dan nog eens gegenereerd door de zonnepanelen op uw dak, dan laadt u helemaal gratis op.

 

Bij Top Motors heeft u keuze uit enkele laadstations van EDI. Over het algemeen maken we een onderscheid tussen twee types: de gewone laadstations en de geconnecteerde (intelligente) laadstations. Een gewoon laadstation zal ervoor zorgen dat u veilig en efficiënt bij u thuis kan laden. Kiest u voor een intelligent geconnecteerd laadstation, dan zal u ook toegang krijgen tot het EDI-platform voor een compleet beheer van uw laadpunten en uw laadpassen.

Heeft u een elektrische bedrijfswagen, dan is de Connected Cable van EDI voor u een interessant product. Via het systeem van split billing zal u automatisch een terugbetaling krijgen van de laadkosten van uw elektrische bedrijfswagen.

Zonder zorgen

Wat uw behoeftes ook zijn, spreek erover met de mobiliteitsadviseur bij Top Motors. Samen zullen ze met u uw rijprofiel overlopen en een oplossing op maat uitwerken. Zo zal u nooit meer te hoeven vrezen dat u met uw elektrische wagen niet op uw bestemming zal geraken.
 

Maak een afspraak met een mobiliteitsadviseur