Stel een budget op

Voordat je in de val van 'auto-matische' kosten stapt, laten we eerst even kijken naar het maximale budget voor jouw vierwieler. Naast die glinsterende aankoopprijs, zijn er ook die sneaky eenmalige en terugkerende kosten die je wilt vermijden als een file op vrijdagavond. Waarom? Omdat niemand graag struikelt over een factuur-achtbaan op de snelweg van financiën!

 

1. Eenmalige kosten

 • Inschrijvingsbewijs: Voor je de wagen in ontvangst neemt, moet hij verplicht worden ingeschreven bij de DIV (de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen). Het is als het 'aanmelden' op de school voor coole auto's, maar zonder huiswerk. Gooi €26 in het registratiepotje, en je krijgt een roze formulier die je moet afgeven aan je verzekeraar. Na dit avontuur komt er ook nog een leuke verrassing in je brievenbus: je eigen nummerplaat en een coole inschrijvingsbrief.
 • Nummerplaat: Als de registratiepapieren op tafel liggen, komt de nummerplaat ook om de hoek kijken. Het is als een sidekick voor je auto, maar dan verplicht. Hiervoor betaal je ongeveer €30. Als je in de mood bent om je auto wat bling te geven, kun je gaan voor een gepersonaliseerde nummerplaat. Dat kost je dan weer zo'n €1.000.
 • Belasting op de inverkeerstelling (BIV): Deze belasting staat voor je klaar zodra je auto zich officieel op de weg begeeft. Wat je moet betalen, hangt af van je woonplaats en de karakteristieken van je wagen. Dieselauto's voelen dit meer in hun portemonnee dan benzine-auto's. Maar weet je wie echt weinig betaalt? Elektrische wagens. Ze lijken wel belastingkampioenen

 

2. Terugkerende kosten

 • Verzekeringskosten: Het is verplicht om bij jouw (eerste) wagen een autoverzekering af te sluiten. De prijskaartjes variëren afhankelijk van de verzekeraar en jouw persoonlijke situatie. De autoverzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid is de basisoptie die je moet hebben. Hiermee wordt schade aan anderen gedekt als jij per ongeluk een kunstwerk creëert op de weg. De groene kaart die je bij het afsluiten van een verzekering ontvangt, dien te allen tijde in de wagen te liggen.
 • Verkeersbelasting: Het bedrag dat je hier jaarlijks moet betalen hangt net zoals de BIV af van waar je woont en welke wagen je hebt. Je kan de kost simuleren via deze website.
 • Ouderhoud en herstellingen: Elk jaar moet je je auto laten inspecteren bij de autokeuring (bij nieuwe wagens vanaf het vierde jaar na inschrijving). Zorg ervoor dat je wagen technisch in topvorm verkeert. Voor een tweedehandswagen ben je minder geld kwijt bij de aankoop, maar als hij al wat jaren op de teller heeft, dan heeft hij ook wat extra aandacht nodig. Onthoud dit bij je beslissing. En houd rekening met onverwachte pitstops voor onderhoud, zoals een kapot lampje of een band met een scheurtje. Snel repareren is de sleutel!
 • Autokeuring: Bij een autokeuring worden diverse technische details onder de loep genomen, zoals remmen, verlichting, veiligheidsgordels en het chassis. Als je auto zijn vierde verjaardag viert, is het jaarlijks een keuringsfeestje. Zonder een geldig keuringsbewijs en groene kaart ben je eigenlijk een beetje een wegpiraat. Dus, hou die papieren in de wagen voor je de weg op gaat!
 • Brandstofkosten: Neem even de tijd om je rijgewoontes, budget en groene hart te bekijken. Snap de ins en outs van elke brandstofkeuze, zodat je een slimme beslissing kunt maken.
  - Benzine: Budgetvriendelijker bij aanschaf en biedt een vleugje vrijheid. Maar vergeet niet dat ze CO2 uitstoten en een handje helpen bij luchtvervuiling.
  - Diesel: Koning van efficiëntie, perfect voor lange ritten en power. Maar, let op: de uitstoot van stikstofoxiden en fijnstof is een wat minder leuke eigenschap.
  Elektrisch: Groen en schoon, zonder uitlaatgassen. Ze komen met lagere kosten en zijn stiller dan een bibliotheek op zondagochtend. Maar, ze vragen wel een plekje om op te laden en vragen bij de aankoop een hogere investering.
  Hybride: Als je niet kunt kiezen, waarom niet beide? Een dans tussen verbranding en elektrisch, met het voordeel van minder zorgen over opladen. Je bespaart brandstof en zet een groenere stap zonder de stekkerstress.
 • Boetes: Zorg dat je op de juiste plek parkeert om onverwachte geldwolven te ontwijken. En trap niet te hard op het gaspedaal om zowel boetes als gevaarlijke cirkeltjes op de weg te vermijden. Slim rijden beschermt niet alleen je portemonnee, maar houdt ook de wegen veilig.

Uitgelicht: de financiële sleutel tot succes

Ben je klaar om de deal te sluiten? De grote meerderheid van de jonge bestuurders kiest ervoor om een auto op afbetaling te kopen. Dit hoge percentage weerspiegelt de populariteit van financieringsmogelijkheden onder jonge bestuurders, waarbij maandelijkse afbetalingen helpen om de kosten van een nieuwe of tweedehandsauto beter te beheren.

Goed nieuws dus! Je hoeft je bankrekening niet in één klap leeg te roven. Dankzij een financieringsdeal breng je jouw autodroom binnen handbereik. Trakteer jezelf op een maandelijkse portie auto-plezier, en werk samen met een ervaren dealer zoals Top Motors voor een gestroomlijnde rit.

Top Motors dossier starterswagens

Veelgestelde vragen over uw wagen

Is een nieuwe wagen altijd een grote investering?
Waar kan ik terecht voor een verzekering?
Kan ik me behoeden van onvoorziene kosten?
Uw vraag niet gevonden?

Wenst u meer informatie?