Stap 1: Ken de geschiedenis

Elke auto heeft een verhaal en het is belangrijk om die te kennen voordat je je handtekening zet. Een gedetailleerde voertuiggeschiedenis kan je helpen achterhalen hoeveel eigenaren de auto al heeft gehad, of er eventuele eerdere ongevallen zijn geweest, en hoe goed de auto is onderhouden. Het is als een kijkje in het dagboek van de auto en helpt je om mogelijke verborgen problemen te identificeren voordat je de koop definitief maakt.

Stap 2: Check de kilometerstand

De kilometerstand van een tweedehandswagen is van groot belang. Deze cijfers vertellen je namelijk hoeveel de auto heeft gereden en hebben een grote impact op verschillende aspecten. Veel kilometers kunnen resulteren in potentieel meer reparaties en hogere kosten op lange termijn. Bovendien kan een hoge kilometerstand duiden op een hoger brandstofverbruik, wat opnieuw resulteert in meer kosten. Minder kilometers betekenen meestal een langer leven voor de wagen zonder grote problemen.

Stap 3: Inspecteer en test uit

Als jonge bestuurder kun je enkele belangrijke mechanische aspecten controleren, zelfs als je geen mecanicien bent. Maak daarbij zeker ook eens een proefrit om zaken te controleren die je bij het stilstaan van de wagen niet kan opmerken. Tijdens de proefrit kan je ook al aanvoelen of de wagen helemaal aan jouw wensen voldoet.

Hier zijn enkele punten om op te letten:

 • Motorolie: Controleer de oliepeilstok. De olie moet helder en op het juiste niveau zijn. Donkere, te dikke olie kan wijzen op slecht onderhoud.
 • Uitlaat: Start de auto en let op de uitlaat. Blauwe rook kan duiden op olielekkage, witte rook op koelvloeistofproblemen, en zwarte rook op brandstofproblemen.
 • Versnellingsbak en koppeling: Als het een handmatige wagen is, schakel dan eens door de versnellingen terwijl je rijdt. Dit moet soepel en zonder blokkades gebeuren. Als de koppeling bij het instappen slipt, kan dit duiden op slijtage.
 • Remmen: Test de remmen op een veilige plek. Ze moeten snel reageren en geen rare geluiden maken. Trillen of schrapen bij het remmen kan duiden op remschijfproblemen of slijtage omdat de wagen al enige tijd stilstaat.
 • Stuurgedrag: Houd het stuur recht op een vlakke weg. De auto mag niet naar één kant trekken. Als dit wel gebeurt, kan er een probleem zijn met de banden die niet genoeg in balans zijn.
 • Banden: Controleer de banden door met je hand te voelen. Let op scheurtjes en ongelijke patronen of barstjes in de zijwanden. Controleer als de groeven nog diep genoeg zijn. Versleten banden moeten worden vervangen.
 • Horen en zien: Rijd over een hobbelige weg en luister naar vreemde geluiden of trillingen. Let ook op waarschuwingslampjes op het dashboard, deze mogen niet branden als de motor draait. Zorg ervoor dat alle technische aspecten zoals de ruitenwissers, verlichtingen en richtingaanwijzers goed werken.

Onthoud dat deze controles geen vervanging zijn voor een professionele inspectie, maar ze kunnen je wel helpen om enkele mogelijke problemen te identificeren voordat je tot aankoop overgaat.

Stap 4: Check alle documenten

 • Onderhoudsboekje en facturen: Ontvang het onderhoudsboekje van de wagen en bijhorende facturen. Vraag ook zeker naar een kopie van de betaling.
 • Keuringsbewijs: Zorg ervoor dat de verkoper de wagen nog laat keuren, die kent namelijk de wagen het best. Een keuring is essentieel om als koper de wagen te kunnen laten registreren. Wanneer de auto voldoet aan de wettelijke eisen voor veiligheid en milieu, wordt er een Car-Pass opgemaakt. Met het keuringsbewijs, het roze formulier, ga je naar jouw verzekeraar die ervoor gaat zorgen dat je een nummerplaat krijgt.
 • Inschrijvingsbewijs: Of kentekenbewijs, is een essentieel document dat de eigendom van de auto bevestigt. Meestal gaat dit over 2 delen. Het is belangrijk dat je beide delen van het kentekenbewijs van de verkoper ontvangt en dat de overdracht correct wordt ingevuld en ondertekend.
 • Gelijkvormigheidsattest: Een COC, of gelijkvormigheidsattest is een document dat de technische specificaties van het voertuig bevestigt en aantoont dat het voertuig voldoet aan de technische normen en voorschriften.

Stap 5: Eindevaluatie

Met alles wat je tot nu toe al geleerd hebt, ben je nu klaar om een verstandige keuze te gaan maken in functie van jouw budget. Bedenk welk type wagen het beste past bij jouw levensstijl en of de tweedehandswagen naar jouw keuze hieraan voldoet. Tweedehandswagens van vroeger zijn niet langer hetzelfde als de huidige modellen. Ze zijn over het algemeen prijziger geworden vanwege de stijging van de staalprijzen. Echter, in ruil daarvoor zijn moderne wagens veel veiliger en voorzien van talrijke veiligheidssystemen en geavanceerde technologieën. Denk hierbij aan Adaptive Cruise Control, die rekening houdt met de afstand van een voorligger, Front Assist, dat waarschuwt voor voetgangers die plots de weg oversteken, en geavanceerde stabiliteitsprogramma's (ESP).

Met alle voorgaande puntjes in het achterhoofd, kan je nu een eindevaluatie maken van de prijs. Het kopen van een tweedehandswagen is een avontuur op zich, maar met deze punten in gedachten kun je met vertrouwen de juiste beslissing nemen. Vergeet niet, elke auto heeft zijn eigen karakter en verhaal, en met de juiste voorbereiding kun je binnenkort genieten van nieuwe avonturen op de weg!

 

Klinkt vermoeiend?

Wanneer de zoektocht naar een tweedehandswagen via een erkende betrouwbare autodealer verloopt, is al dat gedoe verleden tijd! Bij Top Motors begrijpen we de struggle en daarom hebben we onze tweedehands-wonderwereld, meer gekend als Top Way, voor jullie in petto. Van maar liefst 3.000 direct leverbare wagens die wachten om met je op avontuur te gaan, tot ruim 65 keuzes die onder de 20.000 euro blijven. Of je nu gaat voor snel en sportief, of stijlvol en compact, Top Way heeft ongetwijfeld een droomwagen voor jou klaarstaan.

Laat Top Way je gids zijn door het doolhof van tweedehandswagens en ontdek je perfecte auto-match. Geen gedoe en getwijfel meer, alleen maar leuke ritten in het verschiet!

Top Motors heeft een uitgebreide afdeling met occassie-wagens. Ideaal voor prijsbewuste shoppers op zoek naar een direct leverbare auto. Waarom Top Way kiezen? Brand Manager Stijn Vanhoutte legt het graag uit.

"Meer dan 50 tweedehandswagens onder de €20.000 op voorraad"

 

Meer over Top Way

Top Motors dossier starterswagens
My Way, certified used cars

Een MyWay-wagen geniet STEEDS

 • Een garantieprogramma op maat
 • Een 24/24 uur-mobiliteitsgarantie
 • Een offerte op maat
 • Een grondig nazicht uitgevoerd binnen het officiële netwerk
 • Een gekende onderhoudshistoriek
 • Niet tevreden, geld terug-garantie

Naar MyWay.be

Veelgestelde vragen over uw wagen

Is een nieuwe wagen altijd een grote investering?
Waar kan ik terecht voor een verzekering?
Kan ik me behoeden van onvoorziene kosten?
Uw vraag niet beantwoord?

Wenst u meer informatie?