Benzine, CNG, diesel, hybride of elektrisch: wat kies ik best?
Benzine, CNG, diesel, hybride of elektrisch: welke motor kies ik voor mijn auto?
U wilt van wagen veranderen. Een leuk vooruitzicht! Mogelijk hebt u ook al een idee over het model en merk. Maar wat is tegenwoordig de beste keuze wat de aandrijving van uw nieuwe wagen betreft? Benzine, CNG, diesel, hybride, elektriciteit of nog iets anders? Het antwoord op deze belangrijke vraag is voor iedereen en elke situatie anders. Elk type aandrijving heeft zijn eigen voordelen. We helpen u graag verder, zodat u de juiste keuze kan maken.
Waarom kiezen voor benzine?
Overweegt u een benzinewagen? Dit is een goede allround keuze als u minder dan 30.000 km/jaar aflegt. De CO²-uitstoot is matig en het brandstofverbruik is vrij hoog vergeleken met de andere aandrijvingen. Toch zijn beide waardes sterk verbeterd met de laatste generatie benzinemotoren. Bovendien zijn de onderhoudskosten laag en is de aanschafprijs van een benzinewagen eveneens de laagste.
Waarom kiezen voor CNG of aardgas?
CNG of aardgas is een goede keuze als u binnen het idee van de klassieke verbrandingsmotor wil blijven. Binnen dat kader is CNG ook ecologisch de allerbeste keuze. De aanschafprijs van de wagen is iets hoger dan die van de benzinewagen. Daartegenover staat dat de wagen zeer voordelig is aan de brandstofpomp. De brandstofkost per kilometer is zelfs lager dan die van de dieselwagen. De CO²-uitstoot is lager dan de benzinemotor, waardoor de verkeersbelasting lager ligt. Een wagen op CNG heeft ook een benzinetank. Hierdoor is de kofferruimte wat minder dan bij zijn benzine- of dieselvariant.
Waarom kiezen voor diesel?
Is een dieselwagen nog te overwegen? In bepaalde gevallen is deze keuze zeker nog terecht. Ook deze wagens zijn tegenwoordig een stuk ecologischer dan voordien, maar ze staan toch op de laatste plaats in vergelijking met de andere opties. Om deze reden wordt het aanschaffen van een dieselwagen ontraden. Dit wordt ook in de hand gewerkt door een stijgende brandstofprijs, alsook door de hoogste verkeersbelasting van alle systemen. We adviseren de keuze voor diesel dan ook enkel nog voor echte veelrijders.
Waarom kiezen voor hybride?
Hybride aandrijving is zeker een aanrader. Dit is een systeem die gebruik maakt van een benzinemotor in combinatie met een elektrische motor. Er zijn 2 systemen: de ‘mild-hybrid’ kunt u niet zelf opladen, maar recupereert energie bij het remmen. De wagen geeft deze energie opnieuw af bij het vertrekken en het accelereren. De elektromotor is hier dus om de benzinemotor te ondersteunen. Hierdoor is hij zuiniger en ecologischer dan zijn benzinevariant, dus zeker een goede keuze. Het tweede systeem is de ‘plug-in hybrid’. Deze kunt u wel opladen. Dergelijke wagen kan ongeveer 50 km elektrisch rijden. Het resultaat is een goedkopere brandstofkost dan op benzinemodus. Bovendien rijdt u ecologisch want op dat moment is er geen uitstoot. De plug-in hybrid heeft bovendien een hoog rijbereik door de combinatie. Het vermelden waard is ook dat het plaatsen van een laadpaal niet echt noodzakelijk is. 's Avonds de wagen opladen met het stopcontact garandeert u 's morgens een volle batterij. De kofferinhoud moet wat inboeten ten opzichte van de andere aandrijvingen. De wagen is in aanschafprijs wat duurder, maar globaal kunnen we stellen dat hybride het beste van benzine en elektriciteit combineert.
Waarom kiezen voor elektrische wagen?
Tenslotte komen we bij de elektrische wagen. Dit wordt binnen enkele jaren dé norm. Vandaag is dit al in veel gevallen een prima en toekomstgerichte keuze. Een elektrische wagen biedt een ongekend rijcomfort evenals zeer veel binnenruimte. De CO²-uitstoot is 0, wat resulteert in het meest ecologische systeem. Dit stelt u op heden vrij van verkeersbelasting en inschrijvingstaks. Ook de fiscaliteit voor bedrijven (alsook VAA) is de meest gunstige. Houd rekening met een aantal zaken zoals de hogere aanschafprijs, het beperkter rijbereik en de noodzaak van een laadpaal zodat uw wagen volledig opgeladen geraakt tegen de ochtend.
Wenst u nog meer informatie