Škoda

De gezinswagenverkiezing van de mobiliteitsorganisatie VAB is al bijna 40 jaar een referentie in zijn genre. De combinatie van een vakjury met autojournalisten en een gezinsjury met kinderen maakt er al 35 edities een unieke wedstrijd van, die hoog aangeschreven staat bij de Belgische families én importeurs. Twee jaar geleden leverde dat ŠKODA Import Belgium een gouden medaille op voor de ŠKODA OCTAVIA COMBI in de klasse tot € 34.000, dit jaar zijn er dat zowaar twee in de klasses tot € 25.000 respectievelijk € 38.000 voor de ŠKODA FABIA en de ŠKODA KAROQ. In het verleden is het trouwens nog maar een keer voorgevallen dat een merk in twee verschillende klasses op het hoogste schavot eindigde.

 

FOTO'S: ŠKODA FABIA

“De ideale stads- en gezinswagen”

De vierde generatie van de ŠKODA FABIA werd in 2021 gelanceerd en meteen gelauwerd voor zijn volledig nieuw design. Daarvoor kreeg het model zelfs een gegeerde Red Dot Award, wat best uitzonderlijk is voor een compacte stadswagen. De ruimste koffer in zijn klasse zorgde er dan weer voor dat de ŠKODA FABIA meteen op de radar kwam van jonge gezinnen en nu dus ook de gegeerde titel van VAB-Gezinswagen van het Jaar in de wacht sleept. De feedback van de juryleden liegt er in ieder geval niet om, van “een zeer aangename rijervaring” over “een degelijke auto met een prima prijs-kwaliteitsverhouding” tot “de ideale stads- en gezinswagen”.

 

Foto's: ŠKODA KAROQ

Foto 1 / 1

“Geen negatieve punten”

De in 2022 vernieuwde ŠKODA KAROQ is dan weer goed op weg om de populairste SUV van het ŠKODA-gamma te worden. Het polyvalente model kan als enige in zijn segment uitgerust worden met de optie VarioFlex, die de achterbank verschuifbaar maakt om het koffervolume van 588 tot 1810 liter te laten variëren. Daarnaast kan de ŠKODA KAROQ voorzien worden van negen airbags, wat er een van de veiligste auto’s in zijn segment van maakt. Ook hier waren de juryleden lovend, met beoordelingen als “een mooi interieur met veel knieruimte” en “een heel vlotte wagen die aangenaam stuurt”. “We kunnen geen negatieve punten bedenken” was de uitsmijter.

Kilometerkostprijs

Sinds vorig jaar kent de VAB-Gezinswagenverkiezing bovendien een belangrijke nieuwigheid. Om te vermijden dat klanten zich alleen door de aankoopprijs laten leiden, wordt de de kilometerkostprijs van een auto mee gewogen in het eindresultaat. Die wordt door VAB berekend op basis van drie pijlers: aankoopprijs, vaste kosten (verzekering, rijbelasting, onderhoud, etc.) en het werkelijke verbruik. Dat model wordt tot slot afgestemd op een gezin dat jaarlijks 20.000 kilometer rijdt en de auto 8 jaar in zijn bezit houdt, wat het gemiddelde is voor particuliere wagens.

Top Motors Kruisem Škoda

Hoogstraat 14, 9770 Kruishoutem

Top Motors Roeselare ŠKODA

Topweg 1, 8800 Roeselare

Top Motors Wevelgem ŠKODA

Kortrijkstraat 349, 8560 Wevelgem