octavia wintertips top motors
Gebruik bij parkeren geen handrem

Bij lage temperaturen bestaat het risico dat vocht in de handremkabels bevriest, waardoor de kabels vast komen te zitten en de handrem niet los kan komen. Ook kunnen de remmen aan de achterwielen vast komen te zitten. Dit kan resulteren in extra slijtage van de remmen en verminderde prestaties wanneer u probeert te rijden. Om deze problemen te voorkomen, kunt u overwegen om de auto in versnelling te zetten (bijvoorbeeld in eerste versnelling of achteruit, afhankelijk van de helling) en het stuurwiel in de richting van de stoeprand te draaien.

Geen warm water op bevroren ruiten gieten

Het is geen goed idee om warm water op een bevroren autoruit te gieten, omdat dit kan leiden tot het barsten van het glas. Warm water kan een plotselinge temperatuursverandering veroorzaken, wat kan leiden tot thermische spanningen. Ook hebben auto's vaak voorruiten van gelaagd glas, bestaande uit meerdere lagen met een kunststof laag ertussen. Dit maakt ze sterker en veiliger, maar het betekent ook dat het glas verschillende uitzettingscoëfficiënten heeft. Het gebruik van warm water kan leiden tot ongelijke uitzetting en samentrekking van de glaslagen, waardoor het risico op breuk toeneemt.

Wintercheck Top Motors
Check de bandenspanning regelmatig

Om ervoor te zorgen dat de banden de juiste grip behouden en de veiligheid en efficiëntie van de auto behouden in de vrieskou, is het raadzaam regelmatig de bandenspanning te controleren. Ongeacht de aanwezigheid van winterbanden, kan een correcte bandenspanning een aanzienlijke impact hebben. Naarmate de temperatuur daalt, krimpt de lucht in de band, wat leidt tot een afname van de spanning. Dit resulteert in een verhoogde rolweerstand en een toegenomen brandstofverbruik. Voor elektrische voertuigen betekent dit ook een beperktere actieradius.

Verwarming wagen
Vermijd de hoogste stand van de verwarming

Het gebruik van de hoogste verwarmingsstand kan leiden tot een hoger energieverbruik, verminderd brandstofrendement bij verbrandingsmotoren en snellere ontlading van de accu bij elektrische voertuigen. Het beslaan van de ramen en extra slijtage aan het verwarmingssysteem zijn ook mogelijke nadelen. Stel de verwarming in op een comfortabel niveau om de gewenste temperatuur te bereiken zonder overmatig energieverbruik of ongemak.

Regeneratief remmen top motors
Rem bij voorkeur regeneratief

Bij vrieskou is het aan te raden om regeneratief remmen te gebruiken in een elektrische auto. Dit systeem zet kinetische energie om in elektrische energie, wat niet alleen de batterij oplaadt, maar ook warmte genereert. Deze warmte is vooral nuttig om de batterijtemperatuur op peil te houden, waardoor de prestaties van de batterij behouden blijven. Bovendien optimaliseert regeneratief remmen de actieradius door energie terug te winnen tijdens het remmen, wat bij koud weer de impact van de lagere temperaturen op de actieradius vermindert.

wintertips zetelverwarming top motors
Energiezuinig opwarmen: zetel- en stuurverwarming

Het opwarmen van de zetels is niet alleen sneller dan het volledige interieur verwarmen, maar het is ook energiezuiniger. Bovendien vermindert het de belasting op de batterij, wat voordelig is voor EV's en kan helpen bij het behouden van een langere actieradius. Daarnaast draagt het bij aan het behoud van heldere ramen door condensatie te verminderen, wat de algehele veiligheid en zichtbaarheid verbetert tijdens het rijden in koude weersomstandigheden.

wintertips snelheid top motors
Rij steeds aan een gematigde snelheid

Allereerst verbetert het de veiligheid doordat u meer controle hebt over het voertuig op gladde wegen. Daarnaast zorgt het voor betere grip, een langere reactietijd en vermindert het het risico op aquaplaning op bevroren wegen. Langzamer rijden beschermt ook tegen vorstschade aan de motor en draagt bij aan het comfort van de inzittenden door minder windgeruis en koude luchtstromen in het voertuig. Het aanpassen van de snelheid aan winterse omstandigheden is een fundamentele maatregel voor veilig rijden in koud weer.

wintertips accessoiress top motors
Verwijder sneeuw en overbodige accessoires

Het is van groot belang om alle sneeuw en overbodige accessoires te verwijderen in vrieskou. Allereerst verhoogt het de veiligheid op de weg, aangezien loskomende sneeuwophopingen tijdens het rijden een gevaar kunnen vormen voor andere weggebruikers. Daarnaast bevordert het uw zicht. Het verwijderen van sneeuw draagt ook bij aan een betere brandstofefficiëntie door het verminderen van de luchtweerstand. Bovendien voorkomt het ijsvorming op het voertuig, wat schade kan veroorzaken.

wintertips overdekt parkeren top motors
Parkeer op overdekte plaatsen

Een overdekte parkeerplaats beschermt uw auto tegen sneeuw, ijs en vorst, waardoor de kans op ijsvorming op belangrijke delen van het voertuig wordt verminderd. Daarnaast bevordert het een snellere opwarming van de motor, verlengt het de levensduur van de accu en voorkomt het vorstschade aan de lak. Het biedt extra gemak doordat het voertuig vrij blijft van sneeuw en ijs, waardoor het ochtendritueel wordt vereenvoudigd en de rijervaring in de wintermaanden aangenamer wordt. Kortom, overdekt parkeren draagt bij aan de bescherming, prestaties en bruikbaarheid van uw voertuig bij koud weer.

winterse top tip
Stem uw trajecten af op de temperatuur

Lagere temperaturen verminderen de prestaties van de batterij, wat resulteert in een korter rijbereik. Het plannen van vertrek- en aankomsttijden stelt u in staat om gebruik te maken van voorverwarmingsfuncties voor de batterij en het interieur. Bovendien verbruikt het verwarmingssysteem extra energie, wat invloed heeft op het totale energiegebruik en dus het rijbereik. Ook kan de laadsnelheid bij koud weer afnemen, waardoor kennis van laadstations en mogelijk extra laadtijd essentieel is. Het aanpassen van uw rijgedrag aan winterse omstandigheden verbetert niet alleen de veiligheid maar ook de efficiëntie van uw reis met een elektrische auto.

Wintercheck

Rij zorgeloos de winter tegemoet dankzij onze wintercheck. De koude dagen staan voor de deur, en bij Top Motors begrijpen we hoe belangrijk het is om ervoor te zorgen dat uw auto klaar is voor deze uitdagende omstandigheden van het seizoen. Onze wintercheck is ontworpen om u gemoedsrust te geven, wetende dat uw voertuig betrouwbaar en veilig blijft, ongeacht het winterweer.

Slippartijen vermijden? Kies voor winterbanden: verhoog uw grip in de bochten en verklein de remafstand. Zo is uw wagen klaar om de guurste maanden te trotseren.

Meer info     Plan uw wintercheck

Wintercheck Top Motors