Op reis met de elektrische auto
 

Matthias Naert – Sales Advisor bij Top Motors Kortrijk

Elektrische wagens worden populairder en met goede reden. De huidige generatie elektrische voertuigen biedt een aanzienlijk rijbereik en dankzij een groeiend netwerk van laadpunten wordt reizen met een elektrische auto steeds praktischer en haalbaarder. Matthias Naert, Sales Advisor bij Top Motors Kortrijk, vertelt er graag meer over.

Zet die laadstress aan de kant

“De gemiddelde elektrische auto heeft een reëel rijbereik die vlot naar de 350-400km gaat. Deze wagens zijn dus eigenlijk prima geschikt voor een autovakantie”, begint Matthias. “Het vraagt misschien om een beetje meer planning en voorbereiding, maar ‘t is zeker te doen. Want wat niet iedereen weet, is dat elektrische auto's zijn uitgerust met geavanceerde infotainmentsystemen die je helpen bij (het plannen van) de reis.”

“Zo is elk laadpunt tussen uw woning en uw reisbestemming online verbonden met een platform, waartoe ook uw wagen toegang heeft”, gaat Matthias verder. “Je weet dus steeds waar je kan laden, en hoelang het zal duren. Deze informatie wordt automatisch meegenomen in de berekening van je reistijd via de GPS, zodat je je hier geen zorgen over hoeft te maken.”

Matthias_topmotors_kortrijk

De planner vs de spontane reiziger

“Met behulp van handige apps zoals EDI kun je eenvoudig zien welke laadpalen beschikbaar zijn. Groene laadpalen zijn beschikbaar, rode laadpalen zijn bezet. Deze informatie is ook geïntegreerd in de infotainment module van de auto. Je kunt zelfs filteren op het type lader (capaciteit, type aansluiting, authenticatie, …) om aan je specifieke behoeften te voldoen.”

“Voor de spontane reizigers is het dus simpelweg een kwestie van instappen, gps instellen en rijden. De infotainment module van de auto zal zelf voorstellen doen”, klinkt het. “Houd je de teugels liever zelf in handen, dan is het perfect mogelijk om je trip op voorhand online te plannen en nadien door te sturen naar de auto. “

Reistijd

“Het idee dat je langer onderweg bent met een elektrische auto is eigenlijk grotendeels psychologisch”, aldus nog Matthias. “Natuurlijk zal je door het laden een uur of anderhalf uur later aankomen op je bestemming, afhankelijk van de afstand. Maar ook wie niet elektrisch rijdt, moet regelmatig stoppen voor een eet- of toiletpauze, of om de kinderen even te laten bewegen. Elektrisch reizen kan zeker, maar toegegeven, het is een andere manier van reizen.”

Laadstress overboord?

Is laadstress dan helemaal overbodig? We kennen toch allemaal de filmpjes van de TESLA’s die in file staan te wachten langs de snelwegparking op hun laadbeurt… “We moeten eerlijk zijn: zwarte weekends, wanneer de wegen en tolpunten verzadigd zijn, kunnen ook leiden tot wachttijden bij laadpalen. Dus daar durf ik mijn handen momenteel niet voor in het vuur te steken.”

Lange wachttijden

"De groei van elektrische auto's gaat momenteel sneller dan de installatie van nieuwe laadpalen, wat op sommige plaatsen tot wachttijden kan leiden. Dit fenomeen komt echter nog niet op grote schaal voor en zou geen reden moeten zijn om niet voor een elektrische auto te kiezen als je van plan bent om lange afstanden af ​​te leggen. Over het algemeen is de laadinfrastructuur voldoende om aan de vraag te voldoen, vooral tijdens normale weekenden wanneer er minder drukte is."

De toekomst van elektrische auto's

“De nieuwste generatie elektrische auto's, zoals de Volkswagen ID.7, heeft een indrukwekkend rijbereik van meer dan 600 kilometer op papier, wat in de praktijk neerkomt op zo'n 450-500 kilometer, afhankelijk van het traject. Het lijkt erop dat fabrikanten stilaan tegen de limieten van de batterijcapaciteit aan het lopen zijn. Nu wordt er vooral gefocust op het vinden van oplossingen om sneller te laden. Stel je voor dat je een batterij hebt met een actieradius van pakweg 450 kilometer die je in slechts 10 minuten kunt opladen. Heb je dan nog een actieradius van 700 kilometer nodig?”

"Terwijl de evolutie van de dieselwagen een maximum lijkt te hebben bereikt, is de toekomst voor elektrische auto’s veelbelovend. De voortdurende verbeteringen in batterijtechnologie en laadinfrastructuur suggereren dat elektrische voertuigen steeds praktischer en aantrekkelijker worden voor een breed scala aan rijbehoeften, van dagelijkse ritten tot langeafstandsreizen."

rijhuis

Kom in de vakantiestemming met de Top Motors Summer Playlist!

Stap in, start de motor en laat de zomerpret maar beginnen! Deze playlist is speciaal geselecteerd door onze Top-collega's, om u bij elke beat mee te nemen naar een onvergetelijke rit. Bij Top Motors hebben we dus niet alleen de perfecte auto voor u, maar ook de soundtrack voor elk avontuur. Of u nu op weg bent naar het strand, de bergen of gewoon door de stad cruiset, deze playlist is de ultieme metgezel. Dus draai het volume omhoog, en laat het avontuur maar beginnen!

Onze vestigingen

Volkswagen

Top Motors Kortrijk Volkswagen

t Hoge 10, 8500 KORTRIJK

Top Motors Kruisem Volkswagen

Hoogstraat 12, 9770 Kruishoutem

Top Motors Oudenaarde Volkswagen

Westerring 31, 9700 Oudenaarde

Top Motors Tielt - Volkswagen

Lammersakker 17, 8700 Tielt

Top Motors Waregem Volkswagen

Vijfseweg 10, 8790 Waregem

Top Motors Wevelgem Volkswagen

Kortrijkstraat 349, 8560 Wevelgem

Audi

Top Motors Oudenaarde Audi

Westerring 31, 9700 Oudenaarde

Top Motors Roeselare Audi

Topweg 1, 8800 Roeselare

Top Motors Tielt - Audi

Lammersakker 17, 8700 Tielt

Top Motors Waregem Audi

Vijfseweg 10, 8790 Waregem

Top Motors Wevelgem Audi

Kortrijkstraat 506, 8560 Wevelgem

SEAT

Top Motors Roeselare SEAT

Topweg 1, 8800 Roeselare

Top Motors Wevelgem SEAT

Kortrijkstraat 349, 8560 Wevelgem

CUPRA

Top Motors Roeselare CUPRA

Topweg 1, 8800 Roeselare

Top Motors Wevelgem CUPRA

Kortrijkstraat 347, 8560 Wevelgem

Škoda

Top Motors Kruisem Škoda

Hoogstraat 14, 9770 Kruishoutem

Top Motors Roeselare ŠKODA

Topweg 1, 8800 Roeselare

Top Motors Wevelgem ŠKODA

Kortrijkstraat 349, 8560 Wevelgem