Elektrisch laden, hoe werkt dat?
Hoe laad je een elektrische wagen op?
Elektrisch laden is helemaal niet moeilijk. De wagen is voorzien van een aansluitpunt, net zoals dit bij elk elektrisch toestel voorzien is. Daar kan de laadkabel op aangesloten worden. Op het moment dat de wagen afgesloten en opgeladen wordt, is er een beveiliging die het onmogelijk maakt om de kabel te verwijderen. De laadtoestand van de wagen kunt u desgewenst volgen via een app van de wagen op uw smartphone.
Je kan zowel thuis, als wellicht ook op het werk en openbaar laden.
Elektrische wagen laden met stopcontact
Thuis kunt u het laden starten na het eenvoudig aansluiten op het elektriciteitsnet. Dit kan op een gewoon stopcontact met de daartoe meestal meegeleverde ‘mode 2-lader’. Deze lader is voorzien van een slimme beveiligingsmodule die de opgenomen wattage beperkt tot wat effectief toegelaten is voor een normaal stopcontact (= max 2.3kW). Een nacht laden levert u op die manier een rijbereik van een goede 100 kilometer (2.3kW x 10h = 23kW). Gebruikt u uw wagen enkel voor plaatselijk en occasioneel gebruik, dan is een stopcontact in de buurt van uw wagen in principe de enige voorziening die u nodig hebt.
Elektrische wagen laden met laadpaal
Hebt u noodzaak aan een groter rijbereik of wilt u de gerustheid en comfort van ‘een volle tank’? Plaats dan een laadstation, laadpaal of wallbox. Dit wordt direct aangesloten op uw elektrische schakelkast en levert zonder aanpassing van uw elektriciteit reeds een veel groter laadvermogen. Het stopcontact is niet meer de belemmerende factor (3.7kW x 10h = 37kW of 185km). Hebt u nood aan de snelste oplossing voor thuisladen? Laat dan uw elektrisch systeem aanpassen naar 3-fasen aansluiting (3x220V). Op die manier zijn laadsnelheden van 11kWh mogelijk die in een nacht laden dus 110kW elektriciteit opleveren. Dit maakt dagelijks de maximum actieradius van de wagen mogelijk. Weet ook dat de investering in een laadinfrastructuur u sinds kort ook fiscale voordelen oplevert. Raadpleeg ons voor meer informatie rond alles wat thuis laden is en we helpen u op de juiste weg.
Elektrische wagen laden buitenshuis
Buitenshuis laden werkt met laadpalen waarbij het laden start na activatie met een pasje of een app. Zo is altijd duidelijk wie er laadt en dus ook dient af te rekenen. Hiervoor neemt u een abonnement die u op heden toegang verschaft tot duizenden laadpalen in Europa. In een groot tempo komen er voortdurend laadpalen bij. Waar er geladen kan worden, ziet u op het navigatiesysteem van de wagen of de app van de aanbieder. De snelheid waarmee dat laden gebeurt, is veel groter dan bij thuissystemen. Wat om de laad- en wachttijd te beperken ook nodig is. De evoluties om de laadtijd nog in te korten, zijn volop aan de gang. Momenteel zijn er steeds meer 22kWh-laadsystemen, aan bijvoorbeeld supermarkten, zodat uw auto laden geen verloren tijd meer is. Nog sneller laden met gelijkstroomtechnologie maakt zijn intrede. Ook de mogelijkheid om te betalen met de bankkaart, is in de opmars. Het laden is dus alvast geen reden meer om niet voor een elektrisch voertuig te kiezen.